Web sitesi yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Eskiden aranan bilgileri bulmak için ansiklopediler karıştırılır, kütüphaneye gidilirdi. Günümüz teknolojisinin gelişmesi ile birlikte artık insanlar almak istediği ya da bulmak istediği her veriyi netten aratıyor. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre internet kullanan kişi sayısı 2.5 milyardır. Bu nedenle, İnternet kullanan kişilere ulaşmak aslında bir “tık” ile mümkün. Artık markalar da tüketiciyi geleneksel mecralarda yakalayamadığından dolayı, markalar yeni bir ulaşım alanı “web site” kurulumlarına yöneldi.
Son yıllarda her alanda bilinçlenen tüketici, bir şeyi alırken önce arama motorlarında araştırıyor, detaylarını öğrendikten sonra satın alma işlemi yapıyor. Örnek vermek gerekecek olursa; Çalışan bir bayan hem çanta hem ayakkabı hem de kozmetik ürünü ihtiyacı var. Ancak çalıştığı için hepsini aynı anda farklı markaları gezmek sureti ile en uygun fiyatlısını bulmak isterse, 1 gün boyunca mağazaları ve markaları gezmek zorunda kalacaktır. Fakat, kozmetik markalarının web siteleri ve kadın üzerine alışveriş siteleri varsa, çalışan bayan sadece dakikalar içerisinde markalar arası fiyat değerlendirmesi yapabilir, en uygun ürününü ayağına kadar ücretsiz kargo ile getirebilir hale geldi.
Bu nedenle, Çalışan insanlar, ya da vakti kalmayan insanlar için e-ticaret web siteleri vazgeçilmez bir mecra oldu. İnternette sadece satış amaçlı web sitelerin olmadığı da kaçınılmaz bir gerçek. Markaların kendilerini anlattığı siteler ve tüketici tarafından kolayca bulunmak isteyen markalar da web sitesi yaptırıyor. Günümüzde, Web sitesi olmayan marka güvenilir, ve kurumsal olarak algılanmamakta. Bu nedenle, Web sitesi sizin kurumsal kimliğinizi, karakterinizi, işinizi ve imajınızı göstereceği için, mutlaka web sitesi kullanmanızda fayda var.
Websitesi yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz?
- Web sitesi tasarımında kullanacağınız grafiklerin görüntü kalitesi muhakkak yüksek çözünürlüklü olmalıdır.
- Yapacağınız iş ne olursa olsun mutlaka özgün bir tasarımınız olmalı, birbirine benzeyen web sitelerine internet kullanıcıları güvenmiyor.
- Yazılım ve kodlama html, css kodlama dillerini bilen bir uzman webmaster tarafından tasarım yapılmalıdır.
- Websitenizde kullandığınız grafiklerin mutlaka .psd formatlarını, kullanılan renklerin kodlarını ve resimlerin .png ve jpeg olarak almayı unutmayınız.
- Web siteniz e-ticaret üzerine olacaksa get sistemi kurdurmalısınız. Tüketiciler yeşil güvenlik ve get sistemini görmediği takdirde satın alma işlemini yapmayacaktır.
- Dış tasarımından ziyade aslında web sitesinin alt yapısının iyi kodlanması gerekmektedir.
- Yanlış yada eksik yazılmış kodlar var ise, mutlaka sitenizin kullanımında sorunlar yaşayacaksınız. Web sitenizi yaptırdığınız yere satış sonrası desteklerinin olup olmadığını sorun.
- E-ticaret gibi fazla tekil ziyaretçi alacak bir siteniz var ise mutlaka sunucu ve hosting yani kasa satın almanız, sitenizin hızlı çalışmasına ve mutlu müşteriler kazanmanızı sağlar.
- Web sitesi yaptırırken, mutlaka tüm detayları webmaster’a verdiğinizden emin olun. İstediğiniz tüm özellikleri Word dosyasında iletin. Unuttuğunuz ya da sonradan ekleyeceğiniz her özellik için ekstra ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Web sitesi yapılırken, sürekli gelişmelerin rapor edilip edilmediğini sorun. Olabilecek her türlü anlaşmazlık halinde, işi yarıda kesebilirsiniz, ne sizin nede web master’in zamanını boşa harcamamış olursunuz.
- Sıfırdan bir web site yani yazılım istiyorsanız, yüksek fiyatlar verildiğinde şaşırmayın.
- Yeni bir projenizi hayata geçirmek istiyorsanız, mutlaka mobil uyumlu web sitesi ( responsive) ve Google Play, ve AppStore için uygulamalarını da yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
- Projenizin web sitesini duyurmak, internet kullanılıcıların dikkatini çekerek marka bilinirliğinizi arttırmak istiyorsanız mutlaka Google Adsense, Google Adwords, Google Seohizmetlerini kullanmalısınız. Bu ürünlerin kullanılması ile, kısa sürede projeniz duyulacak ve sitenizin ziyaretçi sayısı artacaktır.