Web 3.0 Nedir?
25 Kasım 2021 / 0 Yorum
Web 3.0 nedir sorusu son zamanlarda oldukça sık araştırılan ve merak edilen bir sorudur. Web 3.0 büyük oranda makine öğrenimi ve yapay zeka üzerine dayalı olan yeni nesil internet teknolojisi olarak tanımlanabilir.
İnternet hayatımıza girdiği ilk andan itibaren sürekli olarak bir değişim ve gelişim içerisindedir. Çağının gerekliliklerini en stabil ve kolay şekilde karşılaması gereken internet hizmeti her dönemde hatta her saat başında kendini yenilemeye devam etmektedir. Web 3.0 da büyük oranda makine öğrenimi ve yapay zeka üzerine dayalı olduğu için gerekli verinin makine temelli şekilde değerlendirilmesine odaklanmıştır. Daha açık, bağlantılı ve zeki web siteleri ve uygulamaları kurmayı amaçlar.
Bu internet teknolojisi sayesinde yapay zekanın ve makine öğrenim tekniklerinin kullanılması ile daha fazla kişiselleştirilmiş gibi daha kısa sürelerde kullanıcıya sunulmaktadır. Daha akıllı algoritmaların kullanımı ve büyük veri analitiklerinin geliştirilmesi ile bu hizmet sunulmaktadır.
İnternet Evriminin Kısa Tarihi
İnternet evrimi sürekli olarak değişiklik gösteren ve kendini yenilen bir süreç olarak tanımlanabilir. İçinde bulunulan anın ihtiyaçları sürekli olarak değişebilir yapıdadır. Bu sebeple de internet de kendini sürekli olarak geliştirir ve günceller. Bu güncellemeler aşamalar halinde olur ve belirli dönemlerin belirli isimleri vardır. Bu güncelleme aşamaları aşağıdaki gibidir:
- Web 1.0: İlk olarak bulunan internet kavramı denilebilir. Yalnızca bilgiyi görüntüleme becerisine sahip statik HTML sayfaları kullanılmaktaydı.
- Web 2.0: Statik sayfalardan dinamik sayfalara geçiş dönemidir. İnsanların web siteleri ile etkileşim kurabilmeye başladığı dönemdir.
- Web 3.0: Kişiselleştirilmiş hizmetler ve kullanıcıların alışkanlıklarına göre yapay zeka ya da makine kullanımına göre hazırlanan internet döneminin adıdır. Günümüzde henüz geçiş aşamasında bulunmaktayız. Yakın bir zamanda tüm internet ağının Web 3.0 dönemine geçeceği tahmin edilmektedir.
Web 3.0’ı Üstün Kılan Nedir?
Web 3.0’ı üstün kılan özellikler kısaca şunlardır:
- Merkezi Kontrol Noktası Olmaması: Kullanıcı verisi aracılar tarafından kontrol edilemez. Bu durum da devletlerin ya da şirketlerin uygulayabileceği sansür ve engelleme gibi durumları ortadan kaldırır. Ayrıca yine bu sayede hizmet reddi adı verilen DoS saldırılarının riski de azalır.
- Artan Bilgi Bağlantısallığı: Daha fazla kullanıcı ve ürün internete bağlandıkça araştırma yapılan bilgi kütüphanesi de genişler. Bu sayede de algoritmalar bireysel hizmet sunarken daha geniş araştırma kapsamı bularak daha doğru bireysel hizmet sunabilirler.
- Daha Verimli Görüntülenme: Yıllar içinde gelişen internet sayesinde görüntülenme verimleri artmıştır.
Web 3.0 ile Web 2.0 Arasındaki Farklar Nelerdir?
Web 3.0 ile Web 2.0 arasındaki farklar içinde en temel fark tüm teknolojik eşyaların ve ürünlerin birbirleri ile senkronize şekilde çalışabiliyor olmasıdır. Bu durum internet siteleri için de geçerli olduğu için en büyük fark budur.
Ayrıca yine en büyük farklardan bir diğeri de internet ve hizmet hızının artmasıdır.
Web 3.0 ile Neler Değişecek
Web 3.0 ile değişecek şeyler arasında en önemli nokta veri alışverişinin hızlanması ve direkt iki kişi arasında arada bir aracı olmadan yapılmasıdır. Web 3.0 hizmeti ile kişiler tamamen iki kişi arasındaki bağlantı ile veri aktarımı yapabilecekler.
Yorumlar: 0