StartUp Projeler: Özgün Fikirler Çağı
Teknoloji dünyasının hızlı ve uçar adımlarla yürüyüşü, çağımızın gereksinimlerini karşılamaktan daha öteye gitme hedefini açıkça gösteriyor. Artık günümüzde yapılan her türlü girişimin, başarısı ve başarısızlığı istatiksel verilerin doğru okunması ile çok alakalı. Günümüz artık eskisi gibi girişim yöntemlerinden sıyrılmış bir evreye doğru eviriliyor. Neredeyse bütün yeni girişimler dijital mecralarda ortaya çıkmakta. Startup projelerin, web yazılım ve web tasarım dünyasından çıktığını söylemek yanlış olmaz. Yaşadığımız zamanın girişimlerini artık web dünyasının startup projeleri oluşturmakta. Peki, nedir bu Startup?
StartUp Proje nedir?
Startup Proje, çok basit bir dille anlatalım. Örneğin; belli bir miktar sermayeniz var ve bir cafe açmak istiyorsunuz. Açtığınız cafe; herkesin bildiği ürünleri satıldığı, verilen hizmet yiyecek ve içeceklerden oluşan, bir menüsü olan ve insanların masalarda oturup yediği ve içtiği bir mekan üzerine kurulu ise bu normal bir girişimdir. Çünkü dünya üzerinde milyonlarca bu şekilde çalışan cafe vardır. Ama siz, belli bir yükseklikte asılı kalan zeplin içinde bir cafe açar, oraya insanları helikopterle aktarır, gitmek isteyenlere de paraşüt vererek aşağı inmesini sağlarsanız bu klasik bir cafe olmaz. Bu artık tamamen özgün bir fikir olarak, birstartup projesidir. Yani kısacası, yeni bir fikriniz veya daha önce hiç yapılmamış bir proje fikrine sahipseniz buna startup projesi diyebilirsiniz.
Web Yazılım ve Startup
Yazılım sektörü, yaşadığımız dünyayı çok hızlı bir şekilde değiştiren ve şekillendiren alanların en başında geliyor. Mobil alandaki değişim ve devrimlerle, yazılım sektörü yadsınamaz bir etkiye sahip. Yazılım sektörünün getirdiği büyük yenilikler; devleti, sanayi sektörünü, eğitimi, sağlığı, finans sektörünü vb. daha birçok alanı dönüşüme, değişime ve gelişime uğratarak yolculuğuna devam ediyor. Web yazılım sektörü şu anda startup projeler için olmazsa olmaz bir durumda. Çünkü her yeni fikrin arkasında, internet veya web dünyasının, ya da mobil dünyanın olmazsa olamayacağı gerçeği yatıyor. Bugün ürettiğiniz her yeni fikirle insanların ceplerine ve evlerine girmiş olacaksınız demektir.
Startup, yaratım süreci ve başarı
Bugün dünyada birçok startup başarılı büyüme ve gelişim göstererek, dünyanın sayılı şirketleri arasına girmiştir. Dünyanın en çok kar sağlayan şirketlerininin hangi sektörde olduğuna bakacak olursak, (Apple, Microsoft, Google) yazılım sektörünün insanlık için nerede olduğunu görebiliriz.
Airbnb, Dropbox, Uber, Whatsapp, gibi girişimler startup olarak başlayıp, bugün değerleri milyarlarca dolar olan büyük şirketlere dönüştüler. Yazıya, Whatsapp’ı 19 Milyar Dolara Facebook’a satan kuruculardan Jan Koum’un şirketin 5. Kuruluş yıldönümünde verdiği röportajla bitirelim.
“Bence Startup’lar zamanla alakalı değil. Yaşla ilgili olarak da bu bir sayı değil nasıl hissettiğinizle alakalıdır diyorlar. Örneğin, ben 38 yaşındaymış gibi hissetmiyorum. Bizim şirketimizde 5 yaşında ama çok hızlı hareket ediyoruz, hızlı karar alıyoruz, üretmeye devam ediyoruz; o zaman biz hala bir startup’ız”