Material Tasarım Nedir?
28 Kasım 2017 / 0 Yorum
Material Tasarım vs. Bootstrap
Dinamik bir web sitesi ya da web uygulaması tasarladığınızı varsayalım. Kullandığınız bileşenleri güçlü bir front-end framework ile yapmanız işinizin süresini haftalar veya aylar öncesinde bitirmenizi sağlayabilir. Aslında buna, kodlama dünyasında bilinen kodlarla yazılmış şablonlar diyebiliriz. Böylece tasarımcı kullanıcı arabirimini daha basit tasarlar.
Material Design
2014 Haziran’da Google, “İyi tasarımın klasik ilkelerini, bilim ve teknolojinin imkanları ve yeniliği ile harmanlayan” yeni bir görsel dil olarak material design adı altında başlattı. Bir yıl sonra bu tasarım dilini bütün geliştiriciler için açmaya karar verdikten sonra birçok framework ortaya çıktı.(Örn. Materialize, MUI, Material-UI)
Başlangıçta Twitter Blueprint olarak adlandırılan bootstrap, arayüz bileşenlerini tutarlı bir hale getirmek için twitter geliştiricileri tarafından geliştirildi. Bootstrap, şu anda kendisini “web üzerinde responsive tasarım ve mobil tasarım projeleri geliştirmek için en popüler HTML, CSS ve JS Framework’ü” olarak görmektedir. Son yıllarda framework seçiminde açık ara önde gidiyor. Ama material tasarım, özellikle farklı geliştiricileri eklersek kesinlikle bootstrap’in baskınlığını zorluyor diyebiliriz.
Material Tasarım vs. Bootstrap Tasarım Karşılaştırması
Material Tasarım ve Bootstrap arasındaki temel farkları ve farklı özelliklerini inceledikten sonra kararı sizlere bırakalım.
Felsefe
Bootstrap, başlangıçta responsive tasarım web siteleri oluşturmayı basitleştirmek amacıyla Twitter tarafından yapıldı. Web uygulamaları yapabilmek için birçok bileşen ve özelleştirme sunar. Material Tasarım, Google oluşturduğu konseptini web dünyasına yaymak üzere sunmuştur. Temel tasarım üzerine kuruludur. Daha fazlasını vermez. Gerisi tasarımcıya aittir.
Geliştirici Deneyimi
Bootstrap, detaylı bir dokümantasyon kütüphanesine sahiptir. Tasarlarken geniş örnekleme olduğu için daha hızlı bir sonuç ortaya çıkar. Material Tasarım, BEM (Block, Element, Modifier) metodolojisi üzerine kurulmuştur. Bileşenler birden fazla sınıfın kombinasyonundan oluşmuştur. Bu yaklaşım geniş bir kontrol sağlar fakat HTML’in hantal olmasına sebep olabilir.
Bileşenler
Bootstrap, HTML ögeleri stil ve şekil bakımından bir düzen içinde bir araya gelebilir. Her tasarım türü için çok sayıda ek bileşen sunabilir.
Material Tasarım, Bootstrap’ten daha az bileşen verir. Ancak tamamı material design uygulamaları oluşturmak üzere yoğunlaştığı için güzel animasyonlar ve stiller ile gelir.
Düzen
Bootstrap, sütunların yeniden düzenlenmesi, gizlenmesi vs. İle gelişmiş bir grid sistemine sahiptir. Material Tasarım, daha ilkel bir grid sistemine sahiptir. Gelişmiş özellikleri desteklemez.
Tasarım
Bootstrap, daha bilindik ve vasatın biraz üstü varsayılan tasarımlar sunar. Ancak seçilebilecek harika temaları mevcuttur. Material Tasarım, yenilikçi görünüm, cesur renkler ve harika animasyonlar içerir. Web uygulamanızın görünümünü, size sunduğu temel ve vurgu renk seçenekleri ile özelleştirmenize izin verir.
Topluluk
Bootstrap, uzun süredir yayında olmasının getirdiği avantaj sayesinde blog gönderileri, eklentiler ve temalar ile muazzam bir topluluğa sahiptir. Material Tasarım, çok fazla alternatif framework geliştiricisine sahip olduğundan hemen hemen aynı olmasa da sıkı bir topluluğa sahipler.
Yorumlar: 0