API Nedir?

API nedir sorusu son zamanda kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. API kelimesinin açılımı Application Programming Interface yani Uygulama Programlama Arayüzü olarak tanımlanabilir. Bu arayüz sayesinde karmaşıklık yazılım geliştiricilerden gizlenerek kodlar yeniden düzenlenir ve tekrar kullanıma hazır hale gelir.  

Bu arayüz, yazılım bileşine ile etkileşimlerin bir özelliğidir.  

Bu tanımları bir örnek ile açıklama gerekir ise, bir arabanın yazılım olduğu düşünülmektedir. Bu arabanın API’sı arabanın frenleme, hızlanma, camları açma vb. gibi tüm özelliklerini ve neler yapabileceğini içeren arayüz olarak tanımlanabilir.  

API Nelerde Kullanılır? 

API kullanım alanı hemen hemen her alan olarak tanımlanabilir. Örnek vermek gerekir ise, sosyal medya platformları üzerinden anlık mesaj gönderildiğinde API kullanılmış olur. API arayüzleri kullanıcılara ve yazılımcılara çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Bu sebeple de sıkça tercih edilirler. Hatta bazı büyük işletmeler bu durumu gelir kapısı haline getirmiştir. Google, Amazon ve eBay gibi büyük şirketler API ile para kazanmaktadırlar. Bu yüzden de API oldukça değerli bir hale gelmiş ve pazardaki payı son derece büyümüştür. 

API’nın Tarihçesi 

API’nın tarihçesi durumuna bakıldığında ilk başta uygulama programları olarak bilinen ve yalnızca son kullanıcıya yönelik programlar için bir arayüz tanımı yapılıyordu.  

Fakat günümüzde API terimi yalnızca uygulama programlama arayüzlerini değil, aynı zamanda birçok yazılım türünü ve hatta donanım arayüzlerini de tanımlamaktadır. Aslında bu arayüzün fikri, isim konulmasından çok daha öncedir.  

İngiliz bilgisayar bilimcileri Wilkes ve Wheeler, 1940’larda EDSAC bilgisayarı için modüler yazılım kitapçıkları üzerinde çalışmalar yaptı. Joshua Bloc tarafından, Wilkes ve Weeleher’ın API arayüzünü çalışmalarının son zamanlarında keşfettiklerini söylemektedir.  

API Türleri Nelerdir? 

API türleri ve anlamları aşağıdaki gibidir: 

  • Open API: Bu API türünün bir diğer adı da Public API olarak bilinmektedir. Herkesin kullanımına açık API arayüzü olarak tanımlanabilir. 
  • Internal API: Harici kullanıcılardan gizlenen ve yalnızca dahili sistemler tarafından açığa çıkarılan API arayüzü türleridir. 
  • Partner API: Stratejik iş ortaklarına ya da stratejik iş ortakları tarafından kullanıma sunulan API türüdür. 
  • Composite API: Birden çok veri ya da hizmet API’sini birleştiren API türüdür.  


REST API ve SOAP API Nedir? 

REST API ve SOAP API çeşitli işlemlerde kullanılan API arayüzlerinin nasıl sunulacağını tanımlayan arayüzlerdir. 

  • REST API: Geliştirici kişilerin bir API arayüzü oluştururken izledikleri kurallar kümesine denir.  
  • SOAP API: Web hizmetleri için başka bir tasarım modeli olan API türüdür. Makineler ve insanlar tarafından okunabilecek şekilde tasarlanmışlardır. 


Remote API Nedir? 

Remot API belirlenen bir iletişim ağı aracılığı ile etkileşim kuracak şekilde tasarlanan API türü olarak tanımlanabilir. Bu sistemlerin istekte bulunan bilgisayar dışında bir yerde olması gereklidir.  

API Örnekleri Nelerdir? 

API örnekleri kısaca şunlardır: 

  • Harita ve Çeviri gibi tüm Google hizmetlerinden faydalanılmasını sağlayan Google API’ları. 
  • Sosyal grafiğe ve pazarlama araçlarına programlı bir erişim imkanı tanıyan Facebook API. 
Copyright © 2024. Grifa Digital Solutions